نام برنامه: صعود به قله آزاد کوه ( شاهزاده کج گردن )
آخرین پیش برنامه گروه سی چال جهت صعود به بام ایران – قله دماوند – ارتفاع قله از سطح دریا: ۴۳۹۰ متر منطقه: البرزمرکزی مبدا صعود: روستای کلاک علیا ( بالا ) ارتفاع روستا از سطح دریا: ۲۶۵۰ متر آب و هوای منطقه: معتدل کوهستانی زمان رسیدن به روستای مبدا صعود از تهران: حدود ۴:۳۰ دقیقه تاریخ وساعت حرکت از تهران: روز جمعه مورخ ۱۲/۰۴/۹۴ ساعت ۰۱:۵۰ بامداد – میدان رسالت تاریخ و ساعت بازگشت به تهران: روز شنبه مورخ ۱۳/۰۴/۹۴ ساعت ۰۱:۱۵ بامداد – میدان رسالت سرپرست برنامه: مجتبی علیزاده گزارش نویس: فاطمه مهرجو تعداد نفرات حاضر در برنامه: ۲۵ نفر ( آقایان ۱۴ نفر و بانوان ۱۱ نفر ) آقایان: مجتبی عیزاده، مرتضی کوچکی، رضا کشفی، ابراهیم تاو، فواد فاضلی، رضا داوودی، امین خدمتی، رضا رفیعی، علی بهزادیان پارسا، سعید کرمی، امیر حسین زالی، مجید اسکندری، مجید پیرهادی و مهدی نقی زاده بانوان: نوشین جودکی، سیما داوودی، نیکتا کشفی، نگار جاوید تاش، فرشته عظیمی، الهام بامدادی، راضیه بامدادی، سیمین بهرامی، فرحناز فتحی، مونا میخوش و فاطمه مهرجو
معرفی قله آزاد کوه و موقعیت جغرافیایی: طول جغرافیایی ۴/۰۹ ۱۰ ۳۶ N عرض جغرافیایی ۰/۱۱ ۳۰ ۰۵۱ E آزادکوه در جنوب روستای نسن (Nesen) و جنوب غرب روستای کلاک علیا (kelak) از توابع شهرستان نور در استان مازندران واقع شده است. قله مرتفع آزادکوه یا به قولی شاهزاده کج گردن با ارتفاع ۴۳۹۰ متر قله صخره ای بزرگ و چهارمین قله مرتفع البرز مرکزی پس از دماوند و علم کوه و خلنو در سلسله جبال البرز و البرز مرکزی ناحیه کوهستانی نورد کجور قرار دارد. این قله در جناح شمالی خلنو و در نزدیکی کوه های نور قرار دارد. جبه شمالی این کوه دارای سوزنی ها و پرتگاه های خطرناک می باشد این قله دارای دو شاخک شمال غربی و شمال شرقی است که روی هر دو آثار خرابه های باستانی موجود است. قله سرچشمه اصلی رودخانه هراز است و در امتداد جنوبی رشته کوه وروشت تا کوه گرگ واقع شده است. بر خلاف اکثر دیگر قله های البرز که توسط یال های مرتفع به قله های اطراف خود زنجیر می شوند آزاد کوه قله ای “آزاد” و مغرور است که بر فراز دره های عمیق اطراف قد علم می کند. اسم آزادکوه توسط ساکنین محلی برای این کوه گذاشته شده است و شاید دلیل این نامگذاری این باشد که این کوه به صورت مخروطی بوده و با ارتفاعات اطراف ارتباطی ندارد. علت نامگذاری با نام شاهزاده کج گردن هم کج بودن این کوه به سمت شمال است وضعیت آب و هوا : قله آزادکوه همچون سایر قلل البرز مرکزی تابع آب و هوای این ناحیه کوهستانی می باشد باد غالب روی آن از جناح غربی می وزد در پائیز و زمستان فوق العاده سردسیر با ریزش برف سنگین همراه که تا اواخر اردیبشهت ماه در منطقه باقی می ماند. بهار آزادکوه از خرداد شروع تا اواخر مرداد ماه به طول می انجامد و آب مصرفی در اغلب دامنه های مسیر صعود به وفور یافت می شود. منطقه جنوبی این ناحیه حفاظت شده تحت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست است. شرایط صعود : صعود به آزاد کوه کار فنی و تکنیکی ندارد و در هنگام صعود در تابستان نیاز به استفاده از وسایل فنی نیست. بهترین زمان های صعود: برای دیدار از آزادکوه، اگر کوهنوردان قصد آن دارند که صعودی در برف و با هوای نسبتاً ناپایدار داشته باشند. اواخر خردادماه وقت مناسبی است. از دیگر زمان های مناسب برای دیدار از قلل پیرامون آزادکوه اوایل تیرماه است. از دیگر ماهای جالب آزادکوه میتوان از مهر ماه نام برد. و یکی از زیباترین و دیدنی ترین مسیرها برای عکسبرداری و استفاده از مناظر منطقه مسیر وارنگرود است که در واقع طولانی ترین مسیر صعود نیز می باشد. وضعیت قله در زمستان: صعود زمستانی در منطقه آزادکوه بسیار دشوار و خطرناک به حساب می آید. با توجه به ریزش بهمن های بزرگ در اطراف مخروط قله و دره های منتهی به آن شناخت دقیق مسیر دستیابی به مخروط اصلی در تابستان ضروری است. همچنین برنامه ریزی زمستانی و لزوم آشنایی کامل با تجربه صعودهای زمستانی، مواجهه با هوای فوق العاده خراب و طوفانی و حجم سنگین برف از جمله نکات قابل توجه در صعود زمستانی به آزادکوه به حساب می آیند.
مسیر های صعود: ۱- مسیر شمال شرق مسیر رایج و نزدیکترین مسیر صعود به قله است و از روستای کلاک علیا (بالا ) آغاز میشود و با عبور از گردنه چورن به قله میرسد. معمولاً صعود تابستانه از این مسیر یک تا دو روزه می باشد. لازم به ذکر می باشد که این مسیر بیشترین شیب را دارا می باشد. آدرس: جاده کرج – چالوس (کیلومتر تقریبی ۱۱۰)، پل زنگوله، کیلومتر ۴۰ جاده یوش – بلده، سه راهی روستای میناک به سمت راست، روستای کلاک بالا ۲- مسیر جنوب غرب طولانیترین مسیر است و از روستای وارنگه رود آغاز میشود و پس از پیمایش دره وارنگه رود وارد دره شیر کمر و دشت سوتک میشود و با عبور از گردنه سوتک و دشت کمانکوه از طریق گردنه چورن به قله میرسد که نیازمند یک برنامه دو روزه برای صعود می باشد. آدرس: کیلومتر ۸۰ جاده کرج – چالوس، دو راهی دیزین، کیلومتر ۳ جاده دیزین، جاده وارنگه رود در سمت چپ (بطول ۳ کیلومتر)، روستای وارنگه رود. ۳- مسیر شمالی از روستای نسن آغاز میشود و با عبور از دشت کمانکوه و گردنه چورن به قله آزاد کوه میرسد. صعود از این مسیر حدود ۲ روز طول میکشد. ۴- مسیر شرقی از روستای ناحیه آغاز میشود و با عبور از گردنه چورن به قله آزادکوه ختم میشود. * مناسب ترین و متداول ترین مسیر صعود به قله مرتفع آزادکوه از مسیر روستای کلاک علیا می باشد. * هیچ پناهگاهی در هیچیک از راهها وجود ندارد و هر کس که قصد صعود بیش از یک روز را داشته باشد باید با خود چادر حمل کند. معرفی روستای کلاک بالا: روستای کلاک بالا به ارتفاع ۲۶۵۰ متر، واقع در منطقه البرز مرکزی، کیلومتر ۱۱۰ جاده کرج – چالوس و از توابع شهرستان نور استان مازندران میباشد. زبان و گویش محلی اهالی این روستا هم مازنی میباشد. – روستا فاقد مغازه بوده و می بایست تمام مایحتاج را همراه خود داشته باشید و بیش از ده خانوار در بصورت ییلاق زندگی نمی کند. گزارش برنامه : ساعت ۱:۵۰ دقیقه بامداد بهمراه اعضای ۱۸ نفره گروه سی چال با یکدستگاه مینی بوس هیوندا، تهران (میدان رسالت) را به مقصد روستای کلاک علیا ترک کردیم. بعد از رسیدن به کرج و در ابتدای جاده چالوس تعداد ۷ نفر از اعضا با دو دستگاه خودروی شخصی به گرووه ملحق شده که پس از گذشتن از کرج، در جاده چالوس به پل زنگوله رسیدیم و از آنجا تغییر مسیر داده و بعد از گذشتن از روستاهای کمربُن، نِسن و پیلنور، به میناک رسیده و از ۱۵ کیلومتری یوش در جاده فرعی به روستای کلاک رسیدیم.
در ساعت ۶:۲۰ ورودی روستا توقف کردیم. هوا صاف و آفتابی بود و یک صعود خوب را میطلبید. بعد از حدود نیم ساعت پس از صرف کیک تولد جناب آقای علیزاده لیدر ارجمند گروه سی چال و آماده شدن نفرات، ساعت ۶:۵۵ به سمت قله آزاد کوه یا شاهزاده کج گردن راه افتادیم.
* اکثر تیمها این قله را یکونیم روزه یا دو روزه صعود میکنند ولی گروه سی چال مطابق برنامه ریزی قبلی تصمیم به صعود یک روزه قله گرفته بود. مسیر حرکت از کنار رود جاری در روستا آغاز می شود و پس از عبور از باغهای روستا در ادامه پاکوب کنار رودخانه و دشت بسیار زیبا و سرسبز کلاک ادامه می یابد.
با دو توقف کوتاه در طی مسیر در ساعت ۹:۳۰ در ارتفاع ۳۱۵۰ متری و در مسیر رودخانه برای صرف صبحانه توقف نمودیم.
پس از حدود نیم ساعت صرف صبحانه، تعداد چهار نفر از اعضای تیم در محل مانده و سایر اعضای تیم به دو گروه تقسیم شدند. در ساعت ۱۰:۰۵ تیم پیشرو با سرعت بیشتری به سمت قله حرکت نمود. بعد از استراحتی کوتاه در کنار چشمه بین راه و برداشت آب توسط همنوردان در ساعت ۱۱ به گردنه چورن که به قله آزادکوه منتهی میشد رسیدیم. از ابتدای روستا تا گردنه، حرکت در هوای خنک بهمراه نسیم صبح گاهی صورت گرفت ولی ادامه صعود از گردنه تا قله، در گرما و زیر تابش مستقیم نور خورشید همراه بود. مسیر گردنه تا قله به صورت شن اسکی و دارای شیب زیادی است. ساعت ۱۳:۲۰ تیم اول موفق به صعود قله شد و تیم دوم ساعت ۱۴:۰۰ توانست بر روی قله آزادکوه بایستد.
در ساعت ۱۹:۱۵ گروه سی چال روستای کلاک را به سمت تهران ترک نموده که با توجه به یکطرفه بودن مسیر برگشت به سمت کرج، در ساعت ۱:۰۰ بامداد به میدان رسالت رسیدیم.
با توجه به وضعیت مناسب هوا و زمان مناسب و به جهت هم هوایی، توقف زیادی در قله داشتیم. بعد از استراحت و گرفتن عکس های یادگاری توسط اعضای گروه بر روی قله، در ساعت ۱۴:۴۰ برای فرود آماده شدیم و با توجه به شناسکی بودن مسیر، در ساعت ۱۶:۰۰ به گردنه رسیدیم.
در ساعت ۱۷:۰۰ در همانجایی که صبحانه خورده بودیم، ناهار را صرف کردیم و بعد از آن به سمت کلاک به راه افتادیم که ساعت ۱۸:۵۰ به روستای کلاک رسیدیم.
ارسال نظر
نکته: HTML ترجمه نمی شود!